24 Aralık 2015 Perşembe

Ağız Kokusu Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  Ağızda çevreyi rahatsız edecek şekilde yayılan kokuya ağız kokusu adı verilmektedir.Genellikle kişi kendi ağız kokusundan haberdar değildir. Çevresindekilerin bu kokudan rahatsız olmasından dolayı kendisini uyarmasıyla haberdar olur ve bu durum gerçekten utanç verici bir durumdur.Aslında kişi avucunun içerisine nefesini vererek kokladığında bunun farkına varabilir.Ağız kokusu genellikle ağız, diş ve dil bakımının düzenli yapılmamasından kaynaklanan bir sorundur.Alkol ve sigara kullana kişilerde daha sık görülür.
  Ağız kokusu çok önemli hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Her bireyin sabah kalktığında ağız kokusuyla karşılaşması normaldir.Bunun sebebi sindirim kanalında biriken gazlar ve dilin arka tarafında gece boyu tükrüğün az salgılanmasıyla biriken bakterilerdir.Bu durum tedavi gerektirmeyen ancak düzenli ağız bakımı sağlandığında giderilebilecek bir durumdur.Ancak ağız kokusunun altında yatan başka rahatsızlıklarda göz önünde bulundurulmalıdır.Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,şeker hastalığı, böbrek yetmezliği,metabolizma bozuklukları, diş eti hastalıkları,diş çürükleri, karaciğer yetmezliği ağız kokusuna sebep veren diğer hastalıklardır.Eskimiş köprü ve protez dişlerde ağız kokusuna sebep olabilir.
  İlk olarak ağız ve diş sağlığı için hijyen gerektiğini belirterek bitkisel yöntemlerle ağız kokusu sorunu ortadan nasıl kalkar ona bir göz atalım.

ADAÇAYI
1 su bardağı kaynatılmış su içerisine 1 çay kaşığı adaçayı eklenerek demlendirin.Ardından bu çayı tüketerek ağız kokusuna neden olan bakterilerin ölmesini sağlayabilirsiniz.

OKALİPTUS YAPRAĞI
Bir miktar okaliptus yaprağını 1 bardak suda kaynatarak elde ettiğiniz karışımı ağızda gargara yaparak ağız kokusunu giderebilirsiniz.

KEKİK ÇİÇEĞİ                                                                               okaliptus yaprağı
Bir miktar kurutulmuş kekik çiçeğini 1 bardak suda kaynatarak elde ettiğiniz karışımla ağız içerisinde oluşan yaraların tedavi olmasını sağlayarak ağız içerisindeki kötü kokuya engel olabilirsiniz.

REZENE
Yemeklerden sonra bir tutam rezene bitki tohumlarını çiğnemek ağızdaki kötü kokuyu gidermeye yardımcı olan bir başka bitkisel formüldür.

TARÇIN
1 lt su içerisine 1 yemek kaşığı rendelenmiş tarçın eklenerek kaynatılır.Elde edilen karışımla gün içerisinde gargara yapılarak ağız kokusu sorununa çözüm olabilir.

NANE, MAYDANOZ, DERE OTU
Yemeklerden sonra bir miktar nane,dere otu veya maydanoz çiğnemekte ağızdaki kötü kokuların önüne geçmeye yardımcı olur.

BİBERİYE ÇİÇEĞİ
Bir miktar biberiye çiçeği bir bardak kaynar suyun içerisine eklenir.İçerisine bir adet limonda dilimlenerek eklendikten sonra 20 dk demlenmeye bırakılır.Ardından karışımı sıkarak su elde edilir Ve bu su sabahları aç karnına ve kahvaltıdan sonra birer fincan içilir.

Bütün bu uygulamalara rağmen ağız kokusu devam ediyorsa bir uzman doktor eşliğinde ağız kokusunun altında yatan nedenler tespit edilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.