22 Aralık 2015 Salı

Artan Yemekler Nasıl Değerlendirilir?

   Hemen hemen hepimizin evinde yemek artar. Birçoğumuz artan yemekleri sokak hayvanlarına verip değerlendirsekde kimimizin çevresinde sokak hayvanlarıda mevcut değildir. Bu gibi durumlarda artan yemeklerinizi çöpe atmak yerine farklı lezzetlerde değerlendirebilirsiniz.

  Artan pirinç pilavını kadın budu köfte,ezogelin,yayla ve yoğurt çorbası,ıspanak yemeği,kapuska,pırasa yemeği veya börek yapımında kullanabilirsiniz.Hatta yeni yapılan pilavın ocaktan alınmasına yakın üzerine artan pilavı ekleyerek değerlendirebilirsiniz.

  Artan makarnayı böreklerde,salatalarda veya fırında üzerine beşamel sos hazırlanarak fırın makarnası elde edebilirsiniz.

   Artan ekmekleri köfte yapımında,küp küp doğrayıp yağda kızarttıktan sonra çorbalarda kıtır ekmek olarak kullanabilirsiniz.Bayatlamış ekmekleri dilimleyerek yumurtaya buladıktan sonra kızartıp kahvaltılara veya beş çaylarına farklı lezzetler kazandırabilirsiniz.Bayat ekmekleri dilimleyerek üzerine yumurta peynir ve domatesten hazırlanmış karışımı koyarak fırınlayabilirsiniz.Bayat ekmekleri kızarmış ekmek olarakta tüketebilirsiniz.Fırınlayıp robottan geçirilen bayat ekmekleri galeta unu olarak kullanabilirsiniz.ve tekrar bayatlamış ekmekleri fırınlayarak ekmek tatlısı elde edebilirsiniz.

   Artan kekleri fırınlayıp tekrar taze hale getirebilirsiniz.Ufak ufak parçalara bölerek ay çöreğine dönüştürebilirsiniz. Supangle veya pudingin tabanına bayatlamış artan keklerden koyabilirsiniz.

  Artan etleri salatalarda kullanabilir.didikleyerek çorbaların içine ekleyebilirsiniz.Pilav veya makarnanın içine ekleyerek tavuklu veya etli pilav,makarna elde edebilirsiniz.Artan etlerin üzerine sos gezdirerek veya sebzeler ekleyerek fırınlayabilirsiniz.Patlıcan beğendi veya patates püresinin üzerine koyabilirsiniz.

  Artan zeytinleri zeytinli kek,poğaça,ekmek,zeytin salatası ve zeytin ezmesi yapımında kullanabilirsiniz.

  Artan peynirleri böreklerde,salatalarda,makarna,omlet ve mücver yapımında değerlendirebilirsiniz.

  Artan elmaları kek, kurabiye,komposto,marmelat ve elma tatlısı yapımında kullanabilirsiniz.

  Artan lahanaları lahana salatası ve turşusu yapımında kullanabilirsiniz.

  Haşlanan et veya tavuk suyunu buzdolabının buzluk kutusuna dökerek dondurarak yemeklerde farklı lezzet yaratmak için kullanabilirsiniz

  Artan ramazan pidelerini kare kare keserek arasına kaşar veya beyaz peyniri koyun.yumurtaya bulayarak kızarttığınızda farklı bir lezzet elde etmiş olursunuz.Veya bir Bursalı iseniz :D kalan ramazan pidelerinizi pideli köfte veya iskender yapımında kullanılacağını bilirsiniz.

   Haşladığınız kuru fasulye veya nohut gibi bakliyatları yemek yapmadan önce fazla olduğunu düşünürseniz buzdolabı poşetine koyarak buzdolabının derindondurucu kısmında saklayabilirsiniz.Böylece hazırda haşlanmış fasulye ve nohutunuz olmuş olur.veya haşlanan kuru fasulyeyi piyaz yapımında kullanabilirsiniz

  Lütfen arkadaşlar artan yemeklerimizi çöpe atmayalım.Hem kendi toplulumuzda hem başka toplumlarda bir parça kuru ekmeğe muhtaç okadar insan varki Bizse elimizde hazır pişmiş yemekleri çöpe atıyoruz.Atmayın arkadaşlar eğer varsa yakınınızda çevrenizde sokak hayvanları onlara verin Yoksada yukarıda sıraladığım pratik yöntemlerle artan yemeklerinizi değerlendirin .Her ikisinide tercih etmiyorsanız. tüketebileceğiniz ölçüde yemek hazırlayın.Tenceredeki yemeğin fazla olduğunu farkettiğinizde henüz tazeyken konu komşuya bir tabak yemek ikram etmek de bir başka çözüm yolu.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.