29 Aralık 2015 Salı

Soğuklarda Sokak Hayvanlarını Unutmayalım...

   Havaların soğumasıyla birlikte birçok hayvanseveri bir telaş alır.O soğuk havalar sıcak evlerimizde oturduğumuz halde bazen dayanılmaz haller alır.Peki o soğuk havalara biz bile dayanamazken dışarıda soğukta kalan sokak hayvanları ne yapsın? Birde o soğuk havalara kar yağmur kış kıyamet eklendiyse vay o masumların haline.
  Kış mevsimin gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte donan sularında sokak hayvanları için zor bir durum olduğunu düşünmek gerekir..Kedi ve köpekler çetin geçen hava şartlarında en fazla 3 gün aç ve 8 saat susuz kalabilmektedirler.Her nekadar belediyeye bağlı barınaklar ve  sokak hayvanlarına sunulan hizmetler olsada yinede sokaklarda başıboş aç susuz yüzlerce ve hatta binlerde hayvan görmemiz mümkün Peki bu masum can dostlarımız için neler yapabiliriz.

-Artan yemeklerimizi bir kaba koyup onların beslenmesi için uygun bit yere koyabiliriz.
-Büyük damacanaların üst kısmını keserek onların içmesi için su doldurabiliriz.
-Evde makarna ve et bulyonla hazırlayabileceğimiz sıcacık yemekler paylaşabiliriz.
-Bayat ekmeklerin üzerine sıcacık süt dökerek beslenmelerine yardımcı olabiliriz.
-Artan tavuk ve et sularına bayat emeklerimizi doğrayıp onlara sunabiliriz.
-Uygun yerler bulup su geçirmez ısıya dayanıklı irili ufaklı barınaklar yapabiliriz.
-Evlerimizde bulunan sünger,yastık gibi eşyaları su geçirmez olarak hazırladığımız barınaklara yerleştirip  ısınmalarını sağlayabiliriz.
-Kuşlar için biten tuvalet kağıdı kartonlarını ilk önce bal veya reçele bulayım Sonrasında kuş yemi veya mercimek,buğday,bulgur gibi bakliyatlara batırıp hazırladığımız ballı yemi ağaç dallarına takarak onların beslenmesine yardımcı olabiliriz.
-Kuşlar için pencere önlerine ekmek ıslatabiliriz veya mercimek buğday yada özel olarak aldığımız kuş yemlerinden serpebiliriz.Hem onları kış mevsiminde pencere kenarında beslenirken görmek ayrı bir keyif verir insana.
-Sokak hayvanları için imkan varsa özel kuru mamalar alarak sokak başlarına onların rahatlıkla beslenebileceği yerlere  kap içerisine dökerek bırakabiliriz.
-Evinizde bulunan antibiyotik,merhem ve vitamin gibi ilaçları en yakın hayvan barınağına verebilirsiniz.
-Kasaplarda,marketlerde çorbalık adı altında satılan tavuk kemiklerinde temin etmeniz mümkünse onları kaynatarak içerisine makarna,bayat ekmekte ekleyerek sokak hayvanlarının karınlarını doyurmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bizler derdimiz acımızı bir şekilde birbirimizle paylaşıp sorunlarımıza çare bulabiliyorken onların böyle bir şansı yok maalesef .Lütfen duyarlı olalım bu soğuk kış günlerinde onları yalnız bırakmayalım Onların bizlere ihtiyacı var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.