20 Ocak 2016 Çarşamba

Tırnak Batması Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Tırnak batması birçok insanın genellikle ayak baş parmağında görülen günlük yaşantıyı ve yürümeyi etkileyen acı verici bir sorundur.Normal bir tırnak deri altında bulunan germinal matriks adı verilen bölümde oluşur.Tırnak yatağından uzayarak büyürler.Tırnak batmasında ise bu durum farklıdır.Uzayan tırnakların bazen uç kısımlardan deriye doğru kıvrılıp deriye batarlar,Bazıları ise direk tırnak yatağına batmış vaziyettedir.Bu iki durum sonucunda bu bölgede şişme , ağrı ve iltihaplanma görülür.Tedavi edilmediği takdirde iltihabın bacağı sarmasıyla bacak kaybedilebilir.
   Tırnaklardaki mantar enfeksiyonu,yanlış tırnak kesme yöntemleri, sivri burun rahat olmayan parmakların rahat hareket etmesini engelleyen ayakkabılar, şişmanlık gibi durumlar tırnak batmasına sebep olan durumlar arasındadır.
   Tırnak batmasını engellemek için tırnaklar çok derinden kesilmemeli, düz kesilip ardından törpü yardımıyla keskin kenarlar düzeltilmelidir.Terleyen ve havasız kalan ayaklarda tırnak mantarı oluşabileceğinden ve tırnak mantarı bulunan tırnağın kalınlaşıp tırnak batmasına sebep olabileceğinden hijyene ve pamuklu çoraplar giyilmeye dikkat edilmelidir.
  Tırnak batması  bulunan kişilerin evde uygulayabileceği pratik yöntemler olduğu gibi, tırnak teli uygulamasıda mevcuttur.Daha ileriki vakalarda ise cerrahi müdahale gerekebilir

UYGULAMA 1
1 diş sarımsağı havanda ezin.1 adet soğanı közleyerek 1 adet greyfurt kabuğuyla birlikte hepsini bir kaba koyarak blendır yardımıyla ezip püre haline getirin.Geceleri yatmadan önce bu elde edilen püreden tırnak batması bulunan parmağa tülbent veya sargı bezi yardımıyla sararak sabaha kadar parmakta kalmasını sağlayın ve 3-4 gün boyunca bu kürü uygulayın.

UYGULAMA 2
1 litre sıcak su içerisine 100 gr tuz ve 1- poşet adaçayı koyun ve ayaklarınızı dayanabilecek sıcaklığa geldiğinde bu su içerisinde bekletin. bu uygulamayı günde 2 kez gerçekleştirin.

                          balmumu                                         UYGULAMA 3
1 fincan zeytinyağını cezve içerisinde ısıtın.1 çay kaşığı balmumunu sıcak olan zeytinyağı içerisine ekleyerek erimesini sağlayın Ilıklaşınca cam bir kavanoza koyun.tırnak batması bulunan ayağınızı sıcak suda beklettikten sonra hazırladığınız karışımı bolca sürerek gazlı bez yardımıyla sarın ve sabaha kadar bekletin.Bu uygulamayı tırnak batması sorunu ortadan kalkıncaya dek devam edebilirsiniz.Bu karışımın soğuk yerde saklanması önerilir.

UYGULAMA 4
2 çay kaşığı zerdeçal ve 2 çay kaşığı hardal yağı karıştırılarak batık sorunu olan bölgeye sürülür ve sargı beziyle sarılarak yarım saat bekletilir .Bu işlem hergün yapılabilir.

UYGULAMA 5
1 çay kaşığı kırmızı biber,1 çay kaşığı susam yağı ve  4 çay kaşığı zencefil kökü yağı karıştırılarak sorunlu bölgeye uygulanır.Bir süre bekletilen bu karışım gün içerisinde 3-4 kez uygulanmalıdır.

UYGULAMA 6
Henüz yeni oluşmaya başlamış tırnak batması için ayaklarınızı sıcak suda bekletip tırnağın yumuşamasını sağladıktan sonra tırnağı alt kısımdan kaldırıp cımbız yardımıyla pamuk yerleştirebilirsiniz.Bu işlem sayesinde içedönen deriye batmak üzere olan tırnağın deriye temasını engelleyerek uzamasını sağlayabilir Uzadıktan sonra uygun yöntemle tırnağı kesebilirsiniz. Pamuk uygulamasını hergün pamuğu değiştirmek koşuluyla uygulayabilirsiniz.




4 yorum:

  1. Ben bu baymadan doğru kesimle kurtuldum. Ve yzamsmadına dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumun için teşekkür ederim canım.bu can acıtan problemle kolay bir şekilde kurtulduğuna sevindim. umarım tekrar karşılaşmaman dileğiyle

      Sil
  2. Merhabalar, Elif Hanım.cmm:)
    Ben bir şey danışmak istiyorum. Kurtulamadığım bir tırnak problemim var.
    Doktora gidip ağızdan ilaç kullandım, dışarıdan sürme krem uyguladım ama devam ediyor çözümsüz sanırım çok üzgünüm:((((((
    Tırnak mantarı kahretmesin yerleşti:((
    neler neler hiç bir fayda olmuyor, bir dönem atlattım sanıyordum ama yine nüksetti.
    Var mı bana tavsiyeniz:)
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin için bugün bir paylaşımda bulunacağım canım .Umarım faydalı olurum.

      Sil

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.