2 Mart 2016 Çarşamba

Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır?

Merhaba arkadaşlar;
Hepimizde biliyoruzki evlerimiz pırıl pırıl tertemiz olsun ama bu temizliği yaparkende imkan oldukça doğal ürünlerden faydalanmak istiyoruz..Malum günümüz temizlik ürünlerinin sağlığımıza yarattığı kötü sonuçlar ortada .Helede evlerimizde herşeyden sakındığımız çocuklarımız varsa.Zaten her nekadar temizlik konusunda dikkatlide olsak eğer çocuklarımız olduysa o evin temizliğine ayrı özen gösterir hale geliriz. En azından ben öyle oldum.Kızım doğmadan önce evi siler süpürür günlük temizliğimi yapar on beş yirmi günde bazen bir ayı bulduğuda olurdu genel temizlik yapardım dip köşe.Ancak kızım dünyaya gelip emekleme, yürüme herşeyi ağzına alma dönemlerinede girince temizlik yapma konusunda aşırıya kaçmaya başladım ve sonunda titizlik hastalığına yakalandım diyebilirim.Önceleri doğal ürünlere pek önem vermeyip temizlik ürünleriyle evimi temizlerken,
çocuk olduktan sonra herşeyi ağzına götürdüğünü gördükçe dahada tedirgin olmaya başladım ve çamaşırdan tut bulaşığa kadar,toz almadan tut yerleri silmeye kadar evde hazırladığım doğal ürünlerle evimi temizleye başladım.İçine ne koyduğumu bildiğim içinde içim daha rahat oldu.Temizliğin sonunda gördüğüm olumlu sonuçlarda hoşuma gitti.Kızım büyüdü şimdi 3 yaşında ama belli bir zamandan sonra hazırladığım doğal deterjanlar alışkanlık haline geldiği için kullanmaya devam ediyorum ve edeceğim.Evde hazırlayarak elde ettiğim temizlik malzemelerini sizinle paylaşmak istedim.Amacım hem kimyasal ürün kullanımını en aza indirmek ekolojik hayata destek olmak hemde ev ekonomisine katkıda bulunmak. Umarım faydalı olurum.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ DETERJANI

Malzemeler
-1 su bardağı rendelenmiş bitkisel sabun
-1 su bardağı çamaşır sodası
-1 su bardağı karbonat
-Yarım su bardağı boraks
-10-15 damla esansiyel yağ ben lavanta tercih ediyorum.
-1 yemek kaşığı tuz
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri cam bir kasenin içerisinde tahta veya plastik kaşık yardımıyla karıştırarak en son esansiyel yağı ekleyin ve karıştırın.Kapaklı deterjan kutunuza koyarak çamaşır makinenizin deterjan gözüne herzaman koyduğunuz miktarda koyarak kullanabilirsiniz.Deterjan hazırlarken isterseniz boraks koymadanda aynı sonucu elde edebilirsiniz.
  Çamaşır makinenizin yumuşatıcı kısmına yarım çay bardağı sirke koyarak hem çamaşırlarınızın yumuşamasını sağlayabilir hemde tül perde gibi parlamasını istediğiniz eşyalarınızı parlamasına yardımcı olabilirsiniz.Kokusunu dert etmeyin çünkü havanın etkisiyle kokusu uçup gidecektir.

ÇAMAŞIR SUYU


Malzemeler
1.5 su bardağı oksijenli su
Yarım su bardağı limon suyu
12 su bardağı içme suyu

Bütün malzemeleri karıştırarak elde ettiğiniz karışımla ister çamaşır makinesi  ister elde dezenfekte etmek istediğiniz ve beyazlatmak istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz.




BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANI



Malzemeler
-1 su bardağı boraks
-1 su bardağı karbonat
-1 yemek kaşığı kaya tuzu
-1 yemek kaşığı limon tozu
-1 yemek kaşığı çamaşır sodası
-10 damla esansiyel yağ

Hazırlanışı
İlk olarak cam veya plastik bir kapta tuzları yağ ile karıştırıp ardından bütün malzemeleri ekleyerek iyice harmanlayalım.Karışımı kapaklı bir kavanoza koyarak muhafaza edelim.B
ulaşık makinesinin deterjan gözüne bu karışımdan parlatıcı kısmına ise sirke koyarak bulaşıklarımızı yıkayalım. Ben bulaşıkların arasına portakal ve limon kabuğuda koyuyorum. Makineyi açınca hoş bir koku sağlıyor.

YÜZEY TEMİZLEYİCİ

Malzemeler
-Yarım litre sirke
-Yarım litre su
-5-6 portakal kabuğu

Hazırlanışı
Portakal kabukları sirkenin içerisine atılarak kapaklı bir kavanoz içerisinde iki hafta bekletilir.Daha sonra portakal kabuğu posası içerisinden çıkarılarak su eklenir.Hazırlanan karışım kapaklı bir şişeye konularak kullanıma hazırdır.Kullanılmak istendiğinde istenilen miktarda suya eklenir.

LAVABO AÇ

Malzemeler
-Yarım bardak karbonat
-Yarım bardak sirke
-1 litre su

Hazırlanışı
Tıkalı giderin üzerine sirke ve karbonat karışımını koyarak 15 dk bekletin Ardından bir litre kaynatılmış suyu gidere dökün.



DİŞ MACUNU

Malzemeler
3 yemek kaşığı karbonat
3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
15-20 damla nane yağı

Hazırlanışı
Bütün malzemeleri karıştırarak cam bir kavanozun içerisinde muhafaza edebilirsiniz.Kullanım esnasında diş fırçası üzerine koyarak kullanabilirsiniz.Nane yağı yerine farklı esansiyel yağda kullanabilirsiniz.

Bunların yanında toz alma esnasında cam.ayna gibi parlamasını istediğim eşyalarımda sirkeli su kullanıyorum Ayrıca sirkeli suyu oda spreyi olarak kullanıp evin havasınıda dezenfekte etmiş oluyorum.

13 yorum:

  1. özellikle çamaşır suyunu deneyeceğim
    lavabom mermer ve sürekli sararıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı sorunu bende yaşıyorum ve kullanıyorum memnunum denemeni tavsiye ederim canım :)

      Sil
  2. Hazır ürünleri almak hep kolayımıza geliyor. Aslında biraz daha dikkat hiç fena olmayacak gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle canım.hazırları kullanmak ne yazıkki kolayımıza geliyor.Ancak bir defa yapınca bu tarifleri sonrası geliyor alışkanlık oluyor Denemeni tavsiye ederim

      Sil
  3. Canım ben zaten seni takipteyim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. İadeyi ziyarete geldim, ne hoş bir blogunuz var, daim olsun dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım Seninkide öyle Hepimizin daim olsun inşallah İyi dileklerin için ayrıca teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Elifcim bloğunu çok beğendim faydalı bilgilerin için teşekkürler . Takipteyim bende bloğuma beklerim sevgiyle kal :)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar blogunuzu takipteyim, banada beklerim:)
    Güzel yazılarda görüşmek üzere..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Doğal yöntemlere bayılırım çok güzel formüller bunlar artık herseyimiz o kadar sagliksizki dikkat etmemiz gerekiyor kesinlikle

    YanıtlaSil

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.