1 Kasım 2015 Pazar

Faranjit Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boğazdaki iltihap oluşumuna faranjit adı verilmektedir.Bu iltihaplanmaya virüsler ve bakteriler sebep olmaktadır.Faranjit olan hastanın küçük dilin yer aldığı bademciklerin bulunduğu bölgede kızarıklık oluşur ve geniz akıntısı mevcuttur.Diğer üst solunum rahatsızlıkları faranjitin oluşumunu tetikler.hastalık genel olarak çocuklarda ve gençlerde görülür.
    Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi,iştahsızlık,yorgunluk,halsizlik,yüksek ateş,boğazda yanma,batma hissi,yutkunmada zorluk,öksürük.boğazda tutkal gibi yapışkan ifrazat ve ağız kokusu belli başlı belirtileridir.
   Kronik faranjit genellikle aşırı sigara ve alkol kullanımı,ailevi yatkınlık,burunda eğrilik veya et varlığı,kronik sinüzitten oluşan geniz akıntısı,diş ve diş eti hastalıkların soğuk ve sıcak gıdaların sık tüketilmesi.kuru ve kirli hava gibi durumlarda kendini gösterebilmektedir.Bunun yanında cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu,difteri gibi hastalıklarda nadir olarak faranjite sebebiyet verebilmektedir.Kalabalık ve havasız ortamlarda çalışan sesini yüksek volümde kullanarak işini yapanlardada faranjit çok sık rastlanılan bir hastalıktır.Faranjit için bitkisel çözümler mevcuttur.

   ADAÇAYI
1 su bardağı kaynar suyun içerisine 2 yemek kaşığı adaçayını ekleyerek 10 dakika daha kaynatıp demleyin. Ilıdıktan sonra süzerek günde 3 defa olmak üzere tüketin 1 hafta devam edin.

   BAL
1 bardak suyu kaynatarak içerisine 2 çay kaşığı süzme bal ekleyin. Dilerseniz bu çayı herhangibir bitki çayıyla hazırlayıp balla tatlandırarak gargara şeklinde faranjit tedavisinde kullanabilirsiniz.

   LİMON VE ANANAS
1 adet limon taze sıkılmış limon ve taze sıkılmış ananas suyuyla elde edilen karışımı boğazda gargara yapabilirsiniz.

   KEKİK VE KİMYON
2 su bardağı su,1 çay bardağı sirke,5er gram kekik ve kimyon karıştırılarak kaynatılır ve ılıdıktan sonra gargara yaparak uygulanır.

  DAR YAPRAKLI SİNİRLİ OT                                                                       sinirli ot
2 yemek kaşığı ince ince kıyılmış dar yapraklı sinirli otun üzerine 1 bardak kaynatılmış su dökülür.5 dakika demlenmesi beklenerek günde bir defa olmak üzere içilir.  

   SOĞAN
1 orta boy soğan küp küp doğranır.daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı bal eklenerek cam bir kavanozun içerisinde 3 saat sulanması beklenir. Çoçuklara günde 3 kez bir tatlı kaşığı erişkinlerde ise günde 3 kez 1 yemek kaşığı olarak yedirilir

 Meyan balı ve nöbet şekeride faranjit tedavisinde önemli etkiler veren bitkisel ürünlerdir. bu iki üründen herhangibirini ağızda emerek tüketmekte boğazdaki gıcıklığı giderir.kısılan sesi açar.

Faranjit insan vücudunda hemen beliren bir hastalık olmadığı gibi iyileşme sürecide uzun süren bir hastalıktır. Tedavi edilmediği taktirde bronşite çevirme ihtimali göz önünde bulundurulmalı gerek bitkisel yöntemlerle gerekse bir kulak burun boğaz uzmanından yardım alınarak tedaviye başlanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.