27 Ekim 2015 Salı

Böbrek Taşı Neden Oluşur? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

            NEDENLERİ;
    Ürik asit,kalsiyum,oksalat gibi maddelerin idrarda yüksek miktarda bulunması böbrek taşının oluşumuna neden olur.Ayrıca bazı ilaçların yan etkileride böbrek taşını tetiklemekte büyük rol oynar . Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi böbrek taşı da genetik bir rahatsızlık olabilir.Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir.Bu taşların idrar yollarını tıkaması ve idrarının çıkışını zorlamasıyla idrar yollarında ilerlemeye çalışan taş insan vücudunda ızdırap verici bir noktaya ulaşmaktadır.
      Bir tür romatizmal rahatsızlık olan gut hastalığı vücuttaki ürik asit oranını arttırarak ürik asit taşları oluşturmaktadır.Kronik bağırsak iltihabıda böbrek taşlarını tetikleyen bir diğer etmendir.

 BELİRTİLERİ;
 * Bulantı,kusma
 *Yavaş yavaş gelen ve birden şiddetlenen ağrı
 *İdrarda kan
 *Bu ağrıların bir diğer sebebi de apandisit olabilir Buda göz önünde bulundurulmalıdır.

 TANISI;
Böbrek taşlarının tanısı çeşitli laboratuar tetkikleri ve görüntüleme cihazlarıyla konulabilir . İlk olarak röntgenle görüntülenen taşların daha detaylı görüntülenmesi  bilgisayarlı tomografilerle sağlanabilir.

 TEDAVİSİ;
 Böbrek havuzcuğunda oluşan taşların kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir . Aksi taktirde böbrek fonksiyon bozukluklarına ve iltihaplanmalara sebep olabilir.Taşların büyüklüğü ve bulunduğu yere göre tedavi uygulanmalıdır Her nekadar ızdırap verici bir durum olsada taşların kendiliğinden düşmesi tavsiye edilmektedir. Ancak taşlar büyük ve uygulanan bitkisel tedaviler sonuç vermıyorsa taş kırma yöntemiyle veya idrar yolundan üreteroskop  denilen alet yardımıyla girilerek tedavi edilebilir.bu uygulamalar genelde büyük böbrek taşları  için uygulanmaktadır.

 BİTKİSEL ÇÖZÜMLER;
   -5-6 kurutulmuş avakado yaprağını bir bardak suda 10 dakika kaynatın ve günde 1 defa içmek kaydıyla 15 gün boyunca uygulayın.
  -Taze limonla hazırlanmış limonata ,limonun içerdiği sitrik asit sayesinde böbrek taşlarının yok olmasında fayda sağlar.
 -4 yemek kaşığı saf zeytinyağı,dört yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu karışımını için ve ardından 2 bardakda su tüketin. aradan yarım saat kadar bir zaman geçtikten sonra yarım limon suyu,1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1.5 bardak suyu karıştırarak bu karışımıda için.

-Günde bir kaç fincan kırk kilit otuyla hazırlanmış çaydanda tüketirseniz vücudunuzdaki kalsiyum dengesini sağlayarak böbrek taşı oluşumunu engellemiş olursunuz
-Organik nar veya taze sıkılmış nar suyuda içerek oluşan böbrek taşlarından kurtulmanız mümkün.
- İdrar sökme konusunda etkili bir bitki olan ısırgan otu hem idrar yolu enfeksiyonları hemde böbrekler için önerilir. Isırgan otuyla hazırlanan çay böbrek taşlarının küçülmesine ve vücuttan kolaylıkla atılmasına yardımcı olur.

    Bütün bunların yanında düşen taşların tekrarlama ihtimalinin yüksek olması göz önünde bulundurularak;
 
 -Bol su tüketilmelidir.
 -Tuz tüketimi azaltılmalıdır
- Hayvansal proteinlerde aşırı gidilmemelidir(sakatat gibi)
 -Her sene tarama tetkikleri uygulanmalıdır.
 -Kalsiyum taşı olanların kalsiyum içeren besinlere kısıtlama getirmeleri gerekmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.