26 Kasım 2015 Perşembe

Fesleğenin Faydaları

   Fesleğen nane familyasına ait bir bitkidir.İsminin kökeni yunanca anlamı ise krallıktır. Yunanlılar tarafından'' yunanların otu olarak'' anılır. İçeriğinde güçlü antioksidanlara sahip fenol bileşen olan rosemarinic ve caffeic asitleri  bulunmaktadır.Bunların yanında hücreleri hasarlardan koruyan Flavonoidler, antibakteriyel özelliği taşıyan kafür ve 1.8-sineyol gibi yağlar ve beta karoten gibi karotenoidler içerir.
   Halk arasında reyhan adıylada bilinen fesleğen  ılıman iklimlerde yetişir.Güzel kokusunun yanı sıra hoş görünümlü pembe ve beyaz çiçekleride vardır.
   Üreticilerinin başında Yugoslavya, Hindistan, Meksika, İtalya,İsrail, Türkiye ve Birleşik devletler gelmektedir.

YARARLARI
-Akciğer enfeksiyonuna neden olan bakterilerin gelişimini kısıtlar.
-İmmün yetmezliğini ortadan kaldırır.tümörlerin küçülmesini sağlar.
-Vücuttan ödem atmaya yardımcı olur.
-Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği taşır.uykusuzluk probleminin önüne geçer.
-İştah açar.
-Hazımsızlığı giderir.
-Ağız içi yaraları tedavisinde kullanılır.
-Öksürüğü keser
-Cilde ferahlık kazandırır.
-Böcek sokmalarındaki zehiri minimuma düşürür.
-Balgam , gaz ve idrar söktürmede yardımcıdır.
-Mide ve baş ağrılarını dindirir.
-Mide bulantısının önüne geçer, bağırsak kurtlarının dökülmesinde etkilidir.
-Anne sütünü arttırır.
-Romatizmal hastalıklarda görülen şişme ve ağrı şikayetlerini dindirir.
-Kan şekerini düzenler.
-Tokluk hissini arttırır.
-Sigara bırakmaya  yardımcı olur.

    Yemeklere lezzet vermek için kullanılan fesleğen genellikle yemekleri en son anda katılır.
Esans olarak kullanılabilir,Çiğ olarak ağızda çiğnenerek tüketilebilir.Yarım tatlı kaşığı fesleğen ince ince kıyılarak bir su bardağı kaynar suyun içine eklenir Kapağı kapatılarak demlemeye bırakılır.Günde 2-3 bardak içilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.