12 Kasım 2015 Perşembe

Guatr Hastalığı Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tiroid bezi büyümesine guatr adı verilmektedir.  Tiroid bezi tiroid hormonu salgılamaktadır.Bu hormonlar genel olarak vücudun enerji düzenini kontrol ederek dolaşım,sindirim ve sinir sisteminin çalışmasında büyük rol oynar. Büyüme,gelişme gibi metabolizma faaliyetlerindede etkileri olan bir hormondur. Bu hormonun çeşitli sebeplerden dolayı aşırı salgılanmasına hipertiroidi düşük oranda salgılanmasına ise hipotiroidi adı verilmektedir. Trioid bezi iltihaplanmasına tiriodid, ,tiroid bezinin anormal şekilde büyümesine  ise guatr adı verilmektedir.
   3 çeşit guatr mevcuttur. Tiroid bezinin tamamının aynı oranda büyümesine diffüz guatr,troid bezinde tek yumrunun oluşmasına soliter tiroid nodülü ,çok sayıda nodülün oluşmasına multinodül guatr denilmektedir. Tiroid bezinin hem fazla hormon salgılayıp nodüllü veya nodülsüz olarak büyümesinede  zehirli guatr adı  verilmektedir.
  Hipotirodi bulunan hastalarda tiroid hormonunun az salgılanmasından dolayı vücut hızı yavaşlar hareket ve duygular ağırlaşır,yüzde ve ellerde ödem,ellerde ve saçlarda kuruma,saç dökülmesi,adet düzensizliği gibi belirtiler görülebilir.
 Hipertiroidi bir diğer ismiyle zehirli guatr bulunan kişilerde tiroid hormonun fazla salgılanmasıyla beraber metabolizma hız kazanmıştır.Ellerde titreme,aşırı sinirlilik,kilo alamama,aşırı terleme,çarpıntı ve adet düzensizlikleri görülebilir.
   Nodüllü guatra sahip olan hastalarda ise pek belirgin belirtilere rastlanılmaz. Ancak nodül oluşumundan dolayı yutkunmada zorluk ve nefes darlıkları yaşanabilir.
  Nodüllü ve hipertiroidin bir arada bulunduğu hastalar ise yukarıda sıralanan belirtilerin hepsini yaşamaktadır.
   Şimdi uzman eşliğinde yapılan incelemelerin ardından sizlere önereceğim birkaç bitkisel yöntem olacak bunların hepsini sırayla inceleyelim.

DERE OTU KÜRÜ
sabah,öğle ve akşam her öğün öncesi aç karnına 1 tepeleme yemek kaşığı taze yeşil dere otunun çiğnenmesi ardından 3 yudum suyla yutularak bu küre 3 ay devam edilmesiyle hormonal dengede düzelme olur ve tiroid bezleri sağlıklı çalışmaya başlar.

KEREVİZ TOHUMU
1 bardak kaynatılmış suyun içerisine 10 gr kadar havanda dövülmüş kereviz tohumu ekleyin.10 dakikalık demlenme süresinin ardından süzerek gün içerisinde 3-4 bardak tüketin.


KUZU KULAĞI
Bir miktar kuzu kulağı otu krem haline gelmesini sağlayacak miktarda zeytinyağıyla dövülür.Guatrın bulunduğu bölgeye sürülür.

BİTKİSEL BALLI MACUN
Her birinden 50 şer gr olmak üzere topalak,kereviz tohumu ve dere otu tohumunu 1 kg süzme bal ile karıştırılır.Bu karışım sabah,öğle akşam aç karnına tüketilir.

ARI SÜTLÜ KARIŞIM
50 gr kebabiye,50 gr üzerlik,50 gr çörek otu,50 gr polen 50 gr arı sütü,50 gr karanfil,100 gr tere tohumu,100 gr ısırgan tohumu tahta veya cam bir kapta karıştrılır ve
içerisine metal kaşık sokulmadan üç öğün birer yemek kaşığı tüketilir.

  Yerfıstığı,karnabahar,lahana,karalahana,şeftali,böğürtlen,ıspanak,turp,darı,brokoli,brüksel lahanası,soya ve kırmızı lahana guatr hastalarına önerilmeyen gıdalardır.kullanımında ölçülü olunması uygun görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.