14 Kasım 2015 Cumartesi

Gül (Roza) Hastalığı Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


   Roza halk arasında gül hastalığı olarak bilinmektedir.sıkıntı stres.mide rahatsızlıkları,menopoz,yorgunluk,uykusuzluk,alkol kullanımı,güneş,rüzgar,ısı gibi durumlarla ortaya çıkan tam nedeni henüz tespit edilmemiş deride oluşan döküntü hastalığıdır.
    Hastalık ilk dönemlerinde sırt ve göğüs bölgesinde geniş  pembe renkli lekelerle kendini gösterir.Bu lekeler zamanla halka şeklini alarak orta kısmında renkte solukluk oluşur.Bu lekeler birkaç hafta sonra artmaya devam eder ve bazen alın,burun,yanaklar ve çene bölgesindede kızarıklıklar oluşmaya başlar,Birçok kişide gül hastalığının olduğu bölgelerde kaşıntı mevcuttur.. Hatta sıcak suya değdiği zaman kaşıntıda artış görülür.Bu hastalık 6-8 hafta sürebileceği gibi daha uzun sürede devam edebilir. İyileşme dönemlerinin başlarında tekrar alevlenme ihtimali vardır..Kesinlikle bulaşıcı değildir. Döküntü şekli ve miktarı kişiden kişiye değişir.Tanısı dermatolojik muayeneyle konulur.

ÇAY KOMPRESİ
  Kaynatılmış 3 su bardağı suyun içerisine 4 adet papatya çayı poşeti ve yine 4 adet yeşil çay poşetini atarak demlendirin. Ardından poşetleri içerisinden alarak soğumaya bırakın.Soğutulan suyu pamuk yardımıyla gül hastalığının bulunduğu bölgelere sürün. 15 dk bekletin. Bu uygulamayı çay bitene dek devam edin

EBEGÜMECİ KÜRÜ
1 lt ılık suyun içerisine 3 tatlı kaşığı ince ince doğranmış ebegümeci eklenerek demlendirilir.Ertesi gün süzerek tekrar hafifçe ısıtılır. Gül hastalığı bulunan bölgeye bir parça pamuk yardımıyla kompres yapılarak uygulanır.Bunun yanında gün içerisinde bu sudan iki çay bardağını geçmemek kaydıyla içilebilir.Gargarada yapılabilir.Ebegümeci taze toplanıp hazırlanabileceği gibi yetişme zamanı olmayan kurutulmuş ebegümecide kullanılabilir ancak taze toplanmış ebegümeci daha makbuldur.

KIRMIZI PANCAR KÜRÜ
1 litre kaynatılmış suyun içerisine 250 gr kırmızı pancarı dört parçaya ayırarak ekleyin.Demlendirdikten sonra günde sabah ve akşam olmak üzere 2 kez 1 bardak tüketin.20 gün boyunca bu küre devam edin.



ALOE VERA MASKESİ 
1 tatlı kaşığı meyan kökü tozuna 1 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı aloe vera jeli ekleyerek krem haline getirin.Gül hastalığı olan bölgeye uygulayarak 15 dakika bekletin ve durulayın. Aloe vera bitkisini herhangibir çiçekçiden temin etmeniz mümkün. 
Bu bitkiyi ortasından keserek jele ulaşabilirsiniz.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Aşırı çay,kahve ve alkol tüketimine dikkat edilmelidir.
-Baharatlı ve acı besinler kızarıklığı şiddetlendirebilir.Ölçülü olunmalıdır.
-Yemeklerde katı yağ kullanılmamalıdır.
-Yemekler sıcak yenmemelidir.
-Stresten olabildiğince uzak durulmalıdır.
-Dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edilmelidir,
-Roza diğer adıyla gül hastalığını alevlendiren besinler farkedildiğinde tüketilmemelidir.
-Tuzlu ve salamura yiyeceklerden uzak durulmalıdır,
-Düzensiz uyku gül hastalığını şiddetlendirebilir.

  Kürleri uygularken sabırlı ve istikrarlı olun.