16 Aralık 2015 Çarşamba

Menenjit Nedir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  Beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanması sonucu meydana gelen hastalığa menenjit denilmektedir.Çoğunlukla çocuk yaşta görülen bu hastalığın en belirgin belirtileri yüksek ateş,üşüme, titreme, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, kusma, iştahsızlık, ense ağrısı ve sertliği,uyku hali ve havaledir.Tedavi edilmediği taktirde beyin hasarı, işitme kaybı ve hatta ölümle sonuçlanan bu hastalık bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır.Bakteriyel menenjit yakın temasla bulaşıcı olabilir.Menenjitin en büyük nedeni bakteri ve virüslerdir Normal şartlarda beyin zarı kanda bulunan virüs ve bakterilerin beyin içerisine girişini engeller.Fakat bazı bireylerde bu virüs ve bakteriler beyin zarını aşarak beyne ulaşır ve beyin ile omuriliği kaplayan zarın iltihaplanmasına sebep olur.
   Bakteriyel menenjitin dünya genelinde aşısı uygulanmaktadır. Bu sayede bakteriyel menejitten aşı yoluyla korunma sağlansada bazı bilinmeyen bakteri türleride  menenjit hastalığına sebep olabilmektedir.
 Menenjit olan bebeklerde el ve ayakların soğuk olması, iştahsızlık, kucağa alındığında sinirlilik hali, yüksek ateş ancak hepsinde yüksek ateş görülmeyebilir.parlak ışığa hassasiyet, bıngıldağın şiş olması, normalden farklı tiz sesle ağlama, inleme, kusma, boyun ağrısı,ciltde döküntü gibi belirtiler
göstermektedir.
  Bakteriyel menenjitin yanında birde viral menenjit vardır. Bakteriyel menenjite göre daha hafif seyreder.Ancak hastalarda konsantrasyon bozukluğu, yorgun düşme, baş ağrısı gibi şikayetlerin uzun sürmesine neden olur. İstirahat gerektiren bir hastalıktır.
  Çoğu hasta menenjiti atlatıp kısa süre sonra günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.Ancak bazı kişilerde işitme kaybı, davranış bozukluğu, koordinasyon ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar kalıcı olabilir.
   Gerekli doktor muayenesi ardından tedaviye ek birkaç bitkisel tedavi mevcuttur.

NAR KABUĞU
2 adet nar kabuğunu yarım lt sirke içerisinde bir gün boyunca bekletin. Ardından sirkenin içerisinden nar kabuklarını sıkarak alın.,Posa halini alan nar kabuklarını gül yağıyla yoğurarak lapa kıvamına getirin. Lapa kıvamına gelen nar kabuklarını menenjit hastasının başına tülbent yardımıyla sararak istirahatını sağlayın.

AKASYA YAPRAĞI 
1 avuç akasya yaprağını b2 lt kaynatılmış suyun içerisine ekleyin ve yarım saat demlemeye bırakın.Ardından süzerek cam bir kabın içinde kapağı kapalı vaziyette saklayın.Bu karışımla günlük olarak menenjit hastası olan kişinin başına masaj yaparak uygulayın.

  Menenjit hastalığından korunmanın ilk yolu aşı olmaktır.Bunun anında çocuklarda görülen menenjit hastalığı için anne sütünün önemi çok büyüktür. Bu hastalık bulaşıcı özellik taşıdığından öpüşme, hapşurma,öksürük ve özel eşyaların ortak kullanımına dikkat edilmelidir.Bağışıklık sistemi güçlü olan bireylerde ve çocuklarda bu hastalığa yakalanma riski düşüktür.Bu durum göz önünde bulundurularak bağışık sitemini güçlendirecek besinler tüketilmeli ve stres,yorgunluk gibi bağışıklık sistemini zayıf düşürecek durumlardan uzak durulmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.