12 Eylül 2016 Pazartesi

Turşu nasıl kurulur?

  Havaların serinlemeye başlamasıyla pazar tezgahlarında turşuluk salata,biber,acur gibi turşusunu kurabileceğimiz ürünleri bolca görmemiz mümkün. Kış mevsiminde birçok yemeğin yanına yakışan turşunun sindirim sistemini düzenleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileride bilinmekte. Birçoğumuz turşusunu kendi kurmak istediği halde neyazıkki cesaret edememekte yada istediği sonucu elde edememekte. Ve hatta yine birçoğumuz ya kayınvalide yada annelerimizin kurduğu turşuyu kavanoz kavanoz eve getirip kışın tüketmekteyiz. Ama yinede hiçbirşey kendi yaptığız emek verdiğimiz övünerek sofralarımıza getirdiğimiz turşunun yerini tutmamakta.
  Bende bu düşünceyle hazır turşu zamanı gelmişken sizlere kendi tarifimi paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz.
               
MALZEMELER
-1 kilo tazefasulye

-1 kilo turşuluk salata

-1 kilo biber
-1kilo havuç
-1 adet beyaz lahananın göbek kısmı
-1 kilo turşuluk domates
-Yarım kilo kırmızı biber
-8-9 çorba kaşığı kaya tuzu
-15 diş sarımsak
-Malzemelerin üzerini geçecek kadar içme suyu
-Her litre su başına 1su bardağı üzüm sirkesi
-Üzerine maydanoz veya defne yaprağı

YAPILIŞI
Malzemelerin sığacağı ölçüde cam bir kavanoz veya litrelik kavanozlarada pay edebilirsiniz. Kavanozları iyice yıkayın. Salataları yıkayıp çatalla delikler açın. Havuçları halka halka kesin. Taze fasulye ve biberleri yıkayıp bütün atabilirsiniz. 1 adet lahananın dış yapraklarını ayırarak göbek kısmını parçalara ayırın. Dış kısmındaki yaprakları sarma yapımında kullanabilirsiniz. Domatesleri yıkayıp çatalla birkaç delik açın. Sarımsaklarında kabuklarını soyun.Suyun içerisine her litre başına 1 su bardağı sirke ve kaya tuzunu ekleyerek tuzun erimesini sağlayın. Hazirlanan sebzeleri bir kap icerisinde sarımsaklarıda aralara katarak harmanlayın. Daha sonra kavanozlra pay edin ve üzerini defne yaprağı veya maydanozlarla kapatın. En son hazırladığınız suyu sebzelerin üzerini geçecek şekilde kavanozlara pay edin. Kavanoz kapaklarını sıkıca kapatarak oda sıcaklığındaki karanlık bir ortamda 15-20 gün kadar bekleterek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
  Tarife ek olarak acur, karnabahar, patlıcan gibi sebzeleride ekleyebilirsiniz. Bu durumda eklenecek su miktarı artacağı için sirke ölçüsünü litre başına bir su bardağı şeklinde ayarlayabiirsiniz.

5 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, tam zamanı bir tarif. Turşu kurarsam faydalanırım. Teşekkürler. Takipteyim.

    YanıtlaSil
  2. Ayy en sevdiğimdir turşu ellerinize sağlık :)
    Blogunuzu takibe aldım bende beklerim.
    pelorina.blogspot.com

    YanıtlaSil
  3. Blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. Mis gibi olmuş.Buralarda güzel bi turşu bile bulup yiyemiyoruz :(

    YanıtlaSil

Değerli zamanınızı yorum yaparak kullandığınız için teşekkür ederim. En yakın zamanda yorumunuza dönüş yapılacaktır.